Sikker mail
+45 59 44 65 77
info@rgh.dk
Sikker mail
On-boarding

Krav om digital bogføring for personligt ejede virksomheder

Krav om digital bogføring for personligt ejede virksomheder  

Nu er det vedtaget - personligt ejede virksomheder skal fra 1. januar 2026 foretage digital bogføring, hvis omsætningen overstiger kr. 300.000 årligt.

 

Hvilke virksomheder er omfattet

Selskaber, uanset størrelse af omsætningen, er allerede omfattet af kravet om digital bogføring. Denne anden bølge af kravet med virkning fra 1. januar 2026 gælder derimod for følgende virksomheder:

  • Personligt ejede virksomheder med en omsætning over kr. 300.000 årligt i to på hinanden følgende år.
  • Foreninger med en erhvervsmæssig omsætning over kr. 300.000 kr. årligt i to på hinanden følgende år.

Bogholdere mv., der udfører bogføring for virksomheder, er også omfattet af reglerne.

 

Forståelse af grænsen på kr. 300.000

Når det skal vurderes om en virksomheds omsætning årligt overstiger kr. 300.000 i to på hinanden følgende år, skal eksisterende virksomheder anvende de to indkomstår, som ligger forud for den 1. januar 2026 – hvilket vil sige indkomståret 2024 og 2025, hvis virksomheden har eksisteret i begge disse forudgående indkomstår. Hvis omsætningen i et af disse to indkomstår er under kr. 300.000 er virksomheden ikke omfattet af kravet om digital bogføring. Denne pligt vil først indtræde, når virksomhedens omsætning overstiger grænsen i to på hinanden følgende år.

For virksomheder, som først er opstartet i 2025, vil kravet om digital bogføring tidligst træde i kraft pr. 1. januar 2027, under forudsætning af at omsætningen i både 2025 og 2026 overstiger kr. 300.000.

For virksomheder, som først opstartes efter disse krav er indført, gælder kravet om digital bogføring også først, når der er påløbet to på hinanden følgende år med omsætning over kr. 300.000.

Det har ingen betydning for kravet om digital bogføring, hvad en virksomhed forventer at generere i omsætning. Så selvom en nyopstartet virksomhed forventer en omsætning på 4 mio. kr. er virksomheden tidligst pligtig til digital bogføring i det tredje år efter opstart, da kravet som nævnt afhænger af den realiserede omsætning.

Uanset om der er krav om et digitalt bogføringssystem eller ej, kan det dog være anbefalelsesværdigt at anvende det. Det løser en masse udfordringer, herunder i samarbejdet med bank, revisor m.v.

 

Kan kravet om digital bogføring ophøre igen, hvis en virksomhed først er omfattet?

Selvom en virksomhed er omfattet af kravet om digital bogføring ud fra at omsætningen i de seneste minimum to år har været over kr. 300.000, falder virksomheden udenfor kravet allerede i det første år efter, at der er realiseret en omsætning under kr. 300.000.

Et eksempel:

Hvis en virksomhed i årene 2024-2027 har en omsætning over kr. 300.000 så er virksomheden i både 2026 og 2027 og 2028 omfattet af kravet om digital bogføring. Men hvis omsætningen i 2028 kun bliver kr. 250.000, så vil virksomheden ikke være omfattet af kravet i år 2029 og 2030, da der for at blive omfattet igen skal være en omsætning over kr. 300.000 i to på hinanden følgende år.

Dog er det ikke anbefalelsesværdigt at skifte bogføringssystem, ændre bogføringsprocedurer mv. år for år. Ovenstående vil dermed primært få praktisk betydning i forbindelse med neddrosling/ophør af virksomhed. Så det kan vi ikke anbefale.

 

Hvad indbefatter kravet om digital bogføring

Kravet om digital bogføring indebærer, at du skal sikre at din virksomhed benytter et digitalt bogføringssystem til den løbende bogføring af alle transaktioner. Derudover skal bilag opbevares digitalt i dette bogføringssystem.

 

Valg af digitalt bogføringssystem

Det er vigtigt, at selve bogføringssystemet lever op til nogle særlige specifikationer, såsom at det skal sikre, at transaktioner ikke kan slettes, at der løbende tages backup af data, og at data kan udlæses til myndigheder.

Der kan vælges mellem at bruge et registreret bogføringssystem, som er godkendt, således man kan være sikker på, at selve systemet opfylder kravene efter bogføringsloven, eller der kan anvendes et ikke-registreret bogføringssystem, hvor man selv har ansvaret for at sikre, at bogføringssystemet lever op til kravene for ikke-registrerede bogføringssystemer. Uanset valg af bogføringssystem, er det altid virksomhedens ansvar, at transaktioner og bilag bliver indført i bogføringssystemet.

De fleste mindre virksomheder vælger at bruge et registreret bogføringssystem – de som vælger at bruge et ikke-registreret system omfatter typisk virksomheder med specifikke behov, der ikke er indbefattet i et standardsystem.

Der findes en liste over registrerede bogføringssystemer her

 

Mere information

Har ovenstående givet anledning til overvejelser? Så er vi naturligvis til rådighed med råd og vejledning hertil.

Vi står klar på info@rgh.dk eller ring på 5944 6577 eller kontakt din revisor eller bogholder direkte.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag nyheder fra finansbranchen, tidsfrister og gode historier.

Book et møde og få en gratis konkurrentanalyse

Få en gratis konkurrentanalyse inkl. en hel times gennemgang med en af vores revisorer.
© 2025 RevisorGården | Hjemmeside af MerkurNord
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram