+45 59 44 65 77
info@rgh.dk
Sikker mail

Julegaver til medarbejdere - husk at hold dig indenfor reglerne

En gavmild chef kan betyde ekstra skat for medarbejderne

Når julen nærmer sig, er det tid for arbejdsgivere at vise deres påskønnelse over for deres medarbejdere ved at give julegaver. Desværre kan denne velmenende gestus ende med at give medarbejderne en skattesmæk, hvis man som arbejdsgiver ikke er opmærksom på de skattemæssige regler, der gælder for julegaver.

 

Bagatelgrænsen - Den skrøbelige balance

I 2023 er bagatelgrænsen for skattefri julegaver til ansatte fastsat til 1.300 kr. inklusive moms. Dette betyder, at en virksomhed kan give hver af sine ansatte gaver for op til dette beløb, uden at medarbejderen skal beskattes af gaven. Det lyder måske enkelt, men der er nogle faldgruber, som arbejdsgivere bør være opmærksomme på.

Hvis en julegave alene overstiger denne grænse, f.eks. med en værdi på 1.350 kr., skal medarbejderen betale skat af hele beløbet, og ikke kun af det overskydende beløb. Så selvom det kun er 50 kr. over grænsen, bliver hele beløbet skattepligtigt.

Reglerne fastslår, at en julegave med en værdi på højst 900 kr. altid er skattefri, uanset om årets samlede gaver overstiger bagatelgrænsen på 1.300 kr. Men husk, værdien af julegaven tæller stadig med i opgørelsen af årets samlede gaver og dermed også i bagatelgrænsen.

 

Gavekort

Mange arbejdsgivere vælger at give gavekort som julegaver til deres ansatte. Hvis disse gavekort skal være omfattet af bagatelgrænsen, skal de have begrænset anvendelsesmulighed og må ikke kunne sidestilles med kontanter.

Skattefri gavekort

Disse gavekort er altid skattefri for medarbejderen:

  • Gavekortet gælder kun til få, udvalgte gaver hos en udbyder på nettet.
  • Arbejdsgiveren har på forhånd valgt gaven på gavebeviset til den enkelte medarbejder.
  • Gavekortet er et gavebevis til én bestemt navngiven restaurant, hvor det kun kan bruges til dagens tre-retters-menu eller til én ud af 3 tre-retters menuer, som arbejdsgiver har sammensat.

Vær dog opmærksom på, at gavekortet kun er skattefrit, hvis det overholder beløbsgrænsen (bagatelgrænsen)

 

Skattepligtige gavekort

Disse gavekortet er altid skattepligtige for medarbejderen (A-indkomst):

  • Gavekortet kan ombyttes til kontanter.
  • Gavekortet er digitalt, fx et plastikkort. Digitale gavekort kan altid byttes til kontanter og er derfor skattepligtige. Også selvom du skal betale et gebyr for at få det byttet til kontanter.
  • Gavekortet har en bred anvendelsesmulighed, fx et gavekort til et stormagasin, supermarked eller byggemarked.
  • Gavekortet er til hele arbejdsgivers varesortiment og har dermed en bred anvendelsesmulighed.

Arbejdsgiveren skal indberette værdien af gavekortet og indeholde A-skat og am-bidrag af beløbet. Arbejdsgiver kan trække udgiften til gaven fra i virksomhedens skatteregnskab.

 

Konklusion

At give julegaver til sine ansatte er en dejlig tradition, der styrker båndene mellem arbejdsgiver og medarbejdere. Men det er vigtigt at forstå de skattemæssige regler for at undgå ubehagelige overraskelser. Bagatelgrænsen på 1.300 kr. gør det muligt at give gaver uden beskatning, men den skal håndteres omhyggeligt. Julegaver har særstatus, og værdien af dem tæller med i opgørelsen af årets samlede gaver. Så sørg for at overholde reglerne, og glæd dine medarbejdere uden bekymring for skattesmæk.

PS: Det er ikke muligt at trække moms af personalegaver.

 

Mere information

Har ovenstående givet anledning til overvejelser? Så er vi naturligvis til rådighed med råd og vejledning hertil.

Vi står klar på info@rgh.dk eller ring på 5944 6577 eller kontakt din revisor direkte.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag nyheder fra finansbranchen, tidsfrister og gode historier.

Book et møde og få en gratis konkurrentanalyse

Få en gratis konkurrentanalyse inkl. en hel times gennemgang med en af vores revisorer.
© 2024 RevisorGården | Hjemmeside af MerkurNord
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram