Forskudsopgørelse 2023
Forskudsopgørelsen er en opgørelse af de indkomster og fradrag, som Skattestyrelsen kender til og som de forventer at være gældende for det kommende år. Det er således forløberen for oplysningsskemaet (selvangivelsen), som udfærdiges når året er gået.
Formålet med forskudsopgørelsen er, at du skal undgå nævneværdig restskat eller en overskydende skat.
Det er dit eget ansvar at gennemgå forskudsopgørelsen og justere de forventede indkomster og fradrag, som du forventer at være gældende fra 1. januar 2023.
Har du allerede nu kendskab til ændrede økonomiske forhold, fx adresseændring, jobskifte, pension, start af selvstændig virksomhed eller køb af ejerbolig m.v., skal du være opmærksom på, at sådanne ændringer kan påvirke din skattebetaling og dermed forskudsopgørelsen.
Bemærk du kan også ændre forskudsopgørelsen løbende, hvis ændringerne sker i løbet af året.
Befordringsfradrag
Den meste oplagte post der skal have et eftersyn er befordringsfradraget, som vi har mulighed for at benytte, hvis vi dagligt transporterer os mere end 24 km til og fra arbejdet. Hvis du har fået nyt arbejde, er flyttet eller begyndt at arbejde mere hjemmefra, vil det være en god idé at kontrollere og rette tallet. Er befordringsfradraget fx sat 5.000 kr. for højt, vil det medføre en restskat på ca. 1.300 kr.
Rentefradrag
Har du købt/solgt ejerbolig, omlagt lån etc., skal du huske at tjekke, om rentefradraget er påført korrekt på forskudsopgørelsen. Selvom banken hvert kvartal indberetter oplysninger om renteudgifter til Skattestyrelsen, betyder det ikke, at rentefradraget på forskudsopgørelsen automatisk ændres. Er rentefradraget fx sat 5.000 kr. for højt, vil det medføre en restskat på ca. 1.700 kr.
Beskæftigelsesfradrag
Beskæftigelsesfradraget beregnes automatisk og hvis du ikke regulerer indkomsten ned, så bliver beskæftigelsesfradraget beregnet højere end det endeligt fastsættes til.
Gennemsnitlig indkomst pr. måned | Reaktion |
Mindre end 33.000 DKK | Du bør overveje at forskudsregistrere din indkomst lidt for lavt i stedet for lidt for højt, hvis du vil undgå restskat. |
Mellem ca. 33.000 kr. og ca. 50.000 kr. | Ingen. Du vil automatisk blive trukket mere eller mindre i skat. |
Over ca. 50.000 DKK | Hvis du forventer, at skulle betale topskat, bør du sætte indkomsten lidt for højt snarere end lidt for lavt. Det skyldes, at din trækprocent vil være lavere end skatten af den sidst tjente krone (marginalskatteprocent).Hvis du tjener mere end din forskudsregistrerede indkomst, sker betalingen af løbende skat derfor med et for lavt beløb. |
Alle beløb er ex. 8% arbejdsmarkedsbidrag.
Deleøkonomi
Benytter du dig af de deleøkonomiske muligheder – og enten udlejer bil, bolig eller sommerhus, og forventer du et overskud, som du skal betale skat af, så bør du medregne overskuddet i den løbende forskudsskat.
Mere information
Har du spørgsmål eller kommentarer? Så skriv til vores revisorer på info@rgh.dk eller ring på 5944 6577